BANGKOK

För ett tag sedan var jag i Bangkok för att skriva om mat, framför allt om grön mat. Och sällan har jag ätit bättre! Vid något tillfälle blev jag alldeles tårögd av smaksensationen!

Har man, som i mitt fall, inte varit i Bangkok på ett bra tag, är utvecklingen ganska slående. Även om klasskillnader och prostitution fortfarande sticker i ögonen, vetskapen om militärstyre skaver, är det generellt sett en mer välmående, renare och mer påhittig stad man möter. En överraskning i varje gathörn. Nya företagskedjor, barer och restauranger. Lite mer västerländskt än förr, men tack och lov, ändå så mycket det leende och mångfasetterade Bangkok man en gång föll för.

Förändringarna märks mer än till det yttre. Bangkok har exempelvis svarat på många turisters krav på mera hälsosamma aktiviteter, och den lite yngre medelklass- och överklassthailändaren vurmar också själv i allt högre grad för en mer hälsoinriktad livsstil. Först ut var gymmen. Fitnesstrenden blomstrade sida vid sida med yogan. Numera är det de grönare matpreferenserna som lite smygande börjar märkas i mångmiljonstaden. Inte längre bara frukt&grönt-heaven längs gatornas småstånd och på marknader, utan trendiga och mindre trendiga restauranger med enbart vegan-alternativ eller vegan-vegetariska menyer. Och inte bara med thai-inriktning! I Bangkok lever nästan lika många andra- och tredjegenerationen kineser som thailändare. Men även Bangkokbor med indiska rötter är många. Inte konstigt att matutbudet är så brett och spännande, vego eller inte.

Tre helt fantastiska matställen; inte bara vego: Coola Eighty Twenty (ovan) där ägaren efter tio år som krögare i Toronto tagit asian fusion-maten till sin hemstad. Innovativt, gott och lite crazy. Och väldigt snyggt. En av Bangkoks bästa och mer omskrivna restauranger ligger i eleganta köpcentret Gaysorn och heter Paste Dyrt, lite stelt men vackert. Det var här smaksensationerna gav lyckotårar!

I Thailand är det ålder mer än kön som styr uppförandekod. Som yngsta syskonet i en familj t ex – oavsett kön –  har man väldigt lite att säga till om och förväntas att passa upp och serva resten av familjen. Sakta men säkert växer jämställdheten både vad gäller ålder och kön i storstaden. Nook Kaewthavorn och Pao Pienpanich är delägare i trendiga och välbesökta veganstället Broccoli Revolution i centrala Bangkok. De ser i det närmaste förvånade ut när jag lite glatt överraskad påpekar att två unga tjejer är delägare, med en kvinnlig vd.

– Ja, vår chef är kvinna och duktig vegankock. Vi är tre delägare och två av oss är tjejer. Det är såklart bra, för då får vi bestämma och då tas det bra beslut, skrattar de medan de visar runt i sin snygga, europeiskt inredda restaurang. Jag sätter mig i solen vid fönstret, testar deras bästsäljande kolgrillade broccoli- och quinoaburgare och får en glad känsla. Saftig, generös med lite extra sting. Vid sidan av provar jag en spännande burmesisk tebladssallad och sedan en ljuvligt frisk avokado- och lemongrassallad. Följande dagar ska jag få smaka på de mest fantasifulla, smakrika vego-rätter, både på lite dyrare restauranger och på den matlagningskurs jag, lite motvilligt går (Jag är ju så bra på att äta, men ärligt talat inget vidare på att laga mat!)

Broccoli Revolution ligger, som så mycket annat spännande, längs stadens pulserande huvudgata Sukhumvit, restaurangen är helvegansk och har varit öppen i snart 2 år. Här serveras thailändskt, smakrikt, rätter från grannländerna Myanmar, Kambodja och Vietnam. Men också rätter med inspiration från Europa, Mellanöstern och Sydamerika. De flesta gäster kommer från USA och Europa, men under det senaste året har antalet thailändska och andra asiatiska besökare ökat.

– När vi startade hade de thailändska gästerna inte en aning om vad vegansk mat var. Vi har fått utbilda dem lite successivt. Och nu när vi har lite av en hälsotrend i Bangkok, kommer fler varje månad. Men fortfarande är nog 90% av våra klienter turister. Thailändarna kommer hit efter träningen och tycker här är lite coolt, förklarar Nook. Och så skrattas det igen.

Nästa morgon, en utomjordiskt skön spa-upplevelse på vackra ekologiska Divana Spa. Efter väldoftande örtte och den nästan obligatoriska färska frukten, här uppskuren i konstnärliga blomsterkonstellationer, får jag en 2-timmars (!) ekologisk massagebehandling med inslag av sjögräs och mango, champagne och heta jade-stenar. Efteråt en kurs i hur man gör naturliga, livgivande krämer.

Vad vore Thailand och Bangkok utan sina fantastiska matmarknader? Och vad vore en resa i Bangkok utan att se hela bilden av en ­– trots positiv ekonomisk utveckling – socioekonomiskt kontrastrik stad. I hjärtat av Bangkok, ligger Klong Toey, vars norra delar utgör stadens största hamnkvarter och som sedan 50-talet vuxit fram som en av Thailands största slumkvarter. Här trängs drygt 100 000 personer på förhållandevis liten yta och hit har fattiga thailändare från landsbygden och flyktingar från framför allt Burma, kommit för att hitta arbete eller helt enkelt söka skydd tillsammans med andra i samma situation.Misären är tydlig. Bland det första jag ser när jag kliver in i de mest utsatta delarna, är en familj som äter lunch i sitt hem; under en bro på flaket till ett lastbilsvrak. Det obligatoriska kungaporträttet på en skrynklig almanacka, är uppsatt mot kortsidan. Också i dessa kvalmiga, kaosartade kvarter, råder en viss ordning, en känsla av försiktig stolthet för det lilla. Familjen ler och vinkar.

I dessa slumkvarter ligger en svensk restaurang. Jo, du läste rätt! Mia Palmkvist är född här, bortadopterades som bebis.  Idag pendlar hon mellan sina  två hemstäder, Helsingborg och Bangkok, där hon och 24-åriga systerdottern Ging driver ”Mammas Kök”. Blyga Ging har lärt sig engelska, tagit ett stort kliv från problemen i slummen genom att hjälpa Mia att laga köttbullar, raggmunkar och pytt i panna till bl a svenska ambassaden och svenskar bosatta i Thailand.

Marknaden i Klong Tony,  är oerhört viktig för sluminvånarna, den är enorm, öppen hela veckan från morgon till kväll. Visserligen med fokus på fisk, men bland fiskar, grodor och insekter är det såklart ändå färg och form från frukt och grönt som dominerar. Och som på de flesta asiatiska matmarknader blir man alldeles tagen av all frukt- och grönsaksprakt. Är man fascinerad av marknader finns det många fler man inte får missa. Floating Markets är kanske de mest är visuellt starka upplevelserna.

För mig är det är ändå The Railway Market som blir den mest minnesvärda vad gäller marknader; en stor marknad i regionen Samuth Sakhon, ca 50 km med buss eller bil från Bangkok. Alldeles intill järnvägsspåret kräver man ingen hyra och här sitter de fattigaste försäljarna, till synes i lugn och ro. Skratten fortplantas i den fuktiga hettan över det smala spåret. Och så kommer det, tåget. På exakt utsatt tid. Aktiviteten är omedelbar. Alla på första tågspårsparkett, fäller ursnabbt ner eventuella parasoller eller tälttak och flyttar varorna en bit inåt. Tåget rullar långsamt men kraftfullt förbi. Tätt, tätt intill varor och människor.

Jag och nyfunna vänner avslutar vår resa med lite lyx efter marknadsbesök. Smiter in på skön yoga innan vi snofsar till oss lite lagom – inga flip flop, ryggsäckar eller kortbyxor tillåtna – och kliver in på eleganta Banyan Tree Hotel och tar de 62 våningarna upp till Vertigo Grill & Moon Bar. Tidigare har jag aldrig haft bekymmer med höjder, men här uppe kommer jag på mig själv med att ta tag i ett av de förhållandevis låga räckena. Bar- och restaurantytan är bred, men borden står nära takkanten och nedanför, runtomkring, lyser hela staden. En knallröd, dyr paraplydrink och hela Bangkok i neon för våra fötter. Magiskt.

Fakta Thailand: Invånare: 68,8 milj, Invånare Bangkok: 8,28 milj. Religion: 95% buddister, 4% muslimer, 1% övrigt. Ekonomi: Efter Indonesien är Thailand Sydostasiens starkaste ekonomi med en växande medelklass och konsumentmarknad. Landets BNP ligger högre än grannarna Vietnam, Kambodja, Myanmar och Laos sammanlagda.Statsskick: Sedan 2014 militärdiktatur. Pågående maktkamp mellan medelklass/rojalister, fattiga/demokratiförespråkare. Till vissa delar en ”mjuk” diktatur men t ex upp till 15 års fängelse om man kritiserar kungen Hyra bil med chaufför: mellan 400–700 kr/dag (tur till exempelvis gröna Samut Sakhon och The Railway Market) Hyra en guide för en dag: ca 750 kr.TIPS Vegrestauranger:Broccoli Revolution (www.broccolirevolution.com)Govinda (www.govindarestaurantbkk.com)Saras (www.sarasvegfood.com)Ickeveg med vegmöjligheter:Paste (www.pastebangkok.com ) 80/20 (FB 80/20bkk) A-Ma Veganskt. Nr 12 Pan Rd Silom. Nära hinduistiska templet.House of Joy. (houseofjoy.club) Vegetarisk vegan-friendly kombinerad restaurang, yoga- och massagestudio. Härlig stämning och god mat! Ekologiskt spa: Divana Spa. Fantastiskt! Boka via nätet. Även transport går att boka.(www.divanaspa.com )Marknader: (www.bangkokattractions.com, www.resbort.com/marknader) Bar/utsikt: Vertigo. Moon Bar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *