SCANDINAVIAN SUMMER

TIPS; SKÅNE, MALMÖ KÖPENHAMN

Öresundsregionen. Svenskt och danskt. Malmö, Köpenhamn och hela Skånes vackra, vidsträckta landskap bjuder på oändliga utflyktsmål. Den soligaste svenska sommaren i mannaminne gjorde att vi höll oss mycket hemmavid i år. Här några av våra nära favoritplatser i och kring Malmö.  

Köpenhamn i kommande inlägg.

TIPS MALMÖ:

SOMMAR & VINTERBAD: Ribersborgs strand, Ribban i folkmun. Sandstrand eller gräs ända ner till bryggorna, cykelavstånd från city. Bad, rullskridskoåkning, yoga och jogging dagtid. Nattbad och fester sena kvällar. Ungefär mitt på Ribban ligger många Malmöbors absoluta favorit, Kallbadhuset (ribersborgskallbadhus.se) Kallis kallat, ett vackert badhus i grönmålat trä, färdigställt 1867. Herr- & damavdelningar, bastu med stora panoramafönster med finaste utsikten över havet. Enkel restaurang/kafé i samma vackra gamla stil. Populärt året om. Västra Hamnen: Modernt och eko. Bad eller picknick längs med hela strandpromenaden; bad/hopp från trädäck, betongbryggor, stenar. Glass på Bar Italia, pizza på Vespa. Hela stan samlas här på sommaren, bra exempel på Malmös härliga mångfald. Söder om Malmö, ca 20 minuter med bil eller buss, ligger Ljunghusen, Skanör, Falsterbo, Beddingestrand med sina långa, vita vackra stränder.

RESTAURANGER: Svensk mat, lax, sill & nypotatis, köttbullar och lingon – i all ära. Men i Malmö finns spännande mat från all världens hörn att utforska. Stan är bl a känt för sina goda falafel. Här några tips från olika delar av stan: Bästa falafeln och haloumirullarna har Värnhems falafel (Lundavägen 1). Alltid folk, men så väl värt att vänta en stund. Vänligt, fräscht och alltid nybakat bröd i rullen! Mer österländskt, Syriska Shamiat på Östra Förstadsgatan; så gott!. Lite dyrare men ljuvligt gott och med skandinaviskt-internationellt kök, närodlat, ekologisk,t får man på två av stans bästa restauranger; Lyran på Möllan eller Västergatan på Gamla väster. Lite tråkigt läge nere vid Värnhem men Saivva har inte bara jättegod vegetarisk världsmat men också mysigaste inredningen, som att stiga in i Tusen & en Natt.

Vinbar/Enoteca? Gustavino på Stortorget: Mysig, hemtrevlig italiensk atmosfär, bra viner och få men goda lite rustika italienska rätter. Barhäng och/eller mat? Mineral på Sankt Knuts väg. De trevliga tjejerna som driver stället är riktigt bra på både mat och vin. Ekologiskt, fin uteservering. Restaurang Möllan nära Möllevångstorget är en klassiker med go personal och blandat klientel. Alltid bra stämning och anspråkslöst på bästa sätt.. Restaurang Element vid vackra, lummiga Kungsgatan. Mycket att välja på och riktigt bra pizzor. Sist men inte minst; bästa brunchen har Systrar & bröder; och vilka bröd och kakor! Ligger nära Malmö Opera.

Bild 1) Spännande, vällagad skandi-international: Restaurang Västergatan 2) Snabbt, nyttigt och väldigt gott; Värnhems falafel 3) Lax i alla former; en skandinavisk klassiker

SEVÄRDHETER: Malmö är lagom stort och lagom platt för att kvala in som riktigt bra cykelstad. Hyrcyklar finns överallt, ta en tur genom Malmös vackra parker, Kungsparken, Pildammsparken bland de finare, och längs stranden. Kolla in moderna universitetsområdet i Västra hamnen med skruvade Turning Torso, Nordens högsta hus, historiska delarna kring gågatorna mellan Stortorget, Lilla Torg och Gustav Adolfs torg.

Missa inte mångkulturella Möllevångstorget (Möllan) men bra torghandel och små delikatessbutiker med världens mat samt otaliga barer och restauranger. På fina konserthuset Malmö Lives tak ligger en Sky bar med fantastisk utsikt över hela stan. En kort tur med bil eller tåg österut från stan och man möter lugnet. Vackra, vidsträckta Österlen. Brösarps backar. Kiviks äppellundar. Haväng; vår favoritstrand med böljande ängar och kullar som sluttar ner mot stranden, frigående hästar och lång, fin, ofta nästan tom sandstrand. Västerut; Kullaberg med dramatiska klippor och bra klättring intill pittoreska havsnära byarna Arild och Mölle.

Malmö är också en bra TRÄNINGSSTAD. Yoga överallt, både inne och ute; under sommarhalvåret på många olika platser i parkerna och vid havet. I slutet av augusti; Malmö Stads årliga yogafestival med gratispass från morgon till kväll. I Pildammsparken ligger två fina och välbesökta utegym, hela Västra hamnen är ett gym i sig med möjlighet till funktionell träning lite överallt i och kring den spännande naturen och arkitekturen.

Och för er som orkar : ) Vi behöver några rader för att återupprätta Malmös rykte. Vi som gillar vår stad har på senare tid fått se en hel del väldigt negativ kritik av Malmö i press och sociala medier, där Malmö pekas ut som en multikulturell röra  där våld mellan kriminella och multietniska aspekter är i ständigt fokus. Och visst, Malmö har socioekonomiska problem och gängvåld. Men samtidigt känns det viktigt att förklara att Malmö också är en härligt mångfasetterad och kreativ stad, statistiskt sett trygg om man inte är inblandad i kriminalitet. En stad med ökad tillväxt och minskande arbetslöshet. Med åtta nystartade företag om dagen. Året om. Den generella brottsligheten har stadigt gått ner de senaste fem åren. Malmö är en mångkulturell  kunskapsstad som gått från tungindustristad på bara 20 år. 26 000 studenter på Malmö universitet, oändligt många kulturella arrangemang året om, sommartid bl a gratis konserter, dans och teater utomhus på Pildammsteatern och nere i Västra hamnen i solnedgången.

En cykelstad med härliga stadsnära stränder och vackra parker. MFF, FC Rosengård och MAI.  320 000 invånare, med ursprung i 182 länder och ca 150 språk, med ett oslagbart mat- och kulturutbud. En lite fulsnygg stad där för mycket rivits men där gammal och ny arkitektur samsas i en salig, ganska härlig röra. Två sanningar om en och samma stad. Där den positiva förtjänar betydligt större utrymme i media och i människors medvetande

.


En underbar svensk sommar är snart slut. Och Skåne med omnejd har visat upp sig i sin absolut ljuvligaste och vackraste form.I nästa inlägg tar vi bron över till Köpenhamn och Humlebaeck! Hej så länge!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *