GREKLAND

GREKLANDS FASTLAND – ERMIONI

TIPS: Se längst ner i inlägget.

Vi är många Skandinaver som tillbringat otaliga soliga, turkosblå semestrar på grekiska öar. Eller som minns fantastiska tågluffar med de grekiska öarna som favoritdestinationer. Men hur ofta kollade vi in fastlandet? Förutom en mysig helg i Atén 2014, när Malmö FF mötte Olympiakos i Championsleague, kände jag egentligen till väldigt lite om detta vackra, vänliga land, från inlandssidan.

Jag och min väninna och kollega, fotograf Helene Toresdotter, tog flyget till Aten, hyrde bil och körde till Ermioni – med uppdrag att dokumentera denna vackra del av Grekland i text och bild till ett månadsmagasin.

Mysiga, myllrande och vänliga Aten. Inte lätt för oss att glömma var vi är; utsikt över Akropolis både från en av stans alla takbarer tidig natt och från frukostterassen på pyttelilla hotellet morgonen därpå.

Vi rullar upp och ner över regionen Peloponnesos mjukt rundade, gröna berg. Efter ett par timmar är vi framme i Ermioni. En liten hamnstad omgärdad av havet från tre håll. Strategiskt belägen om man vill kika närmare på utflyktsmål, vackra badplatser och pittoreska öar i närområdet. Hit kommer båtgäster från hela världen under högsäsong, men generellt träffar man mest på inhemska turister i Ermioni. En vänlig liten ort. Inte lika vitkalkad och vackert tillrättalagd som öarna ikring, men levande, charmig och genuin.

Alla som följde Mästarnas mästares jubileumssäsong på TV i våras, kunde knappast undgå kamerasvepningarna över storslagna vyer med gröna, mäktiga berg, djupa raviner, kloster insprängda i bergsväggar (översta bilden; Äggklostret Avros) och det ständigt glittrande, grönblå havet. Det är just i dessa trakter vi befinner oss! Från vår värdinna Tintins fantastiska terrass, får vi utpekat några av mästarnas tävlingsplatser på andra sidan vattnet. (Tintin Blackwell, olivoljeproducent. Adoptera ett träd och få olja på www.manakigold.com)

Lilla Ermioni visar sig bli en kulinarisk upplevelse; bara 2400 fasta invånare men varannan byggnad tycks inhysa en välbesökt restaurang. Restaurang Kaboz ägare, Adonis, vill prata och absolut bjuda på ett glas vitt i solen. Vi slår oss ner alldeles vid utkanten av serveringen, ovanför branta klippor och hav, dricker välkylt vin och doppar lantbröd i rosa, rivig taramasalata med härlig sälta, gjord på torkad och saltad fiskrom, potatis, citronsaft och olivolja. Efteråt en tur till fots runt udden genom vackra pinjeskogen Bisti, letar oss in i byn igen, upp för branta, smala stigar.

Framåt solnedgången tar Tintin oss till en av sina favoritrestauranger, Tzieris känd för sin kolgrillade kyckling i citron. Såsen med nypressad citronsaft, senap och rikligt med olivolja, slinker behagligt ner tillsammans med möra, saftiga kycklingbitar. Till kycklingen en god melizanosalata, aubergineröra. Vinet, lite strävt och mindre elegant, passar väl på en grekisk taverna, vid havet i solnedgången. Vinden är ljum även när solen gått ner, och vi sitter kvar länge.

Vi beslutar oss för en dagsutflykt till den Saroniska ö-världen utanför Ermionis kust. Närmast Ermioni och populärast bland turisterna, är Hydra.  I Hydras hamn är bilden en annan än på fastlandet. Pittoreskt, turisttätt och välputsat. Souveniraffärerna ligger tätt. Designerbutikerna likaså. I kvarteren helt nära hamnen känns perfektionismen nästan påträngande; glänsande gatstenar och perfekt nymålade snickerier. Nära på folktomt och nästan lite själlöst.  Men så går vi uppför, öster om hamnen hamnar vi på vackra Ydroneta med fantastisk utsikt över havet, en liten restaurang i olika nivåer och badplats i form av betongplatta bland klipporna. Här stannar vi i solen, badar, dricker god drink, äter yoghurt med grekisk honung och pinjenötter och lyssnar till lugna loungetoner. En promenad till, än längre österut, och atmosfären är mer genuin och charmig.

På Hydra finns ingen biltrafik. Man tar sig fram till fots, på mulåsnor eller hästar. Överallt i solen ligger lata katter och njuter.  En perfekt dagsutflykt. Och vi börjar förstå Leonard Cohen och Göran Tunström som köpte hus här på 60-talet.

Tillbaka i Ermioni. Vi vaknar av att solen letar sig in mellan de tunna linnegardinerna. Tintin har pressat apelsinjuice, rostat grekiskt lantbröd och dukat på terrassen. Morgonyoga. Utsikten är om möjligt än mer imponerande idag; en vy inramad av cerise bougainvillea, ut över helt stilla, spegelblankt vatten. Dags för utflykt, vi packar in vatten och apelsiner i Tintins coola bil; en skakig gammal grekiskproducerad så kallad Pony med jeepkänsla, och susar ner från höjderna. Vårt första mål är Didyma Caves, två enorma hål i bergen, kring vars ursprung forskarna tvistar. Nerför en smal, brant trappa och känslan av att kliva ut på en annan planet. Den brunröda bergsväggen omgärdar ett enormt slukhål, nästan helt igenvuxet av djungelliknande växtlighet. En liten kyrka, insprängd i berget och ett kapell tillägnad St Göran och draken. Plötsligt är vi ute igen, på platt, dammig mark bland urgamla, knotiga olivträd.

Två av Tintins  goda vänner i Ermioni är Vangelis och Andreas. Vangelis är agronom, testar och tappar Tintins och sin egen fina olivolja på flaska.  Just nu gör han olja av oliver från flera tusen år gamla träd. Om oljan kommer att bli godare än vanligt, vet han inte än, men han gillar tanken på att utvinna olja från samma träd som Sokrates kunde gjort. Vi får en rundtur bland imponerande mångtusenåriga olivträd, lär oss att gröna oliver bara är omogna svarta på samma träd och att ett stort träd producerar omkring sex liter olja. På kvällen strosar vi igenom fina Ermioni och avslutar kvällen med ett nattdopp.

Efter ännu en härlig dag, bl a med besök hos honungstillverkare i bergen och grillad fisk hos Adonis, är det dags att packa väskorna. Väl iväg mot Aten, hinner vi in om en av de sevärdheter vi sett fram emot och som vi faktiskt fick nys om via just Mästarnas mästare; äggklostret. (första bilden i inlägget) Efter vad som verkar vara en evighet på steniga, smala vägar brant uppför, utan ett enda möte, börjar vi ifrågasätta om vi kommit rätt. När vi till slut är framme är det vi ser all möda värd. Utsikten är storslagen. Vid sidan av en djup, frodig ravin med grålila siluetter av än fler berg i bakgrunden, ståtar en sandfärgad klosterbyggnad i sten, i ett med den rödbeiga berggrunden. Vi stannar till och blir stående i förundran. Lite förvånade över det grekiska fastlandets mångfald. Det har varit en mycket givande resa.

TIPS:

SPRÅK: Väldigt bra engelska överlag, även på landsbygden.

RESA HIT: Lättast är att flyga till Aten och sedan hyra bil. Gott om billiga direktflyg från Arlanda och Kastrup. Drygt två timmars vacker bilresa till Ermioni. Även möjligt ta färja från Pireus direkt till Ermioni. www. hellenicseaways.gr  eller buss www.ktelargolidas.gr

SE & GÖRA; Fysiska aktiviteter: Vilka hälsopromenader! Syreboost i Bistiskogen, konditionsstärkande uppför höjderna och till kyrkan över bukten i norra hamnen. Hantverk, kläder och mat: Mariettas fina butik Museo i turisttäta Porto Heli. Närproducerat konsthantverk och kläder, bl a grekiskt siden och otroligt vacker keramik. Olika typer av regionalt vin och olivolja för smakprov (Oljan Kalliston rekommenderas!) Honung: Ermionis Honey. Sedan generationer har familjen producerat välsmakande, god honung på timjan, ljung eller johannesbröd. Ring och boka tid för besök av butik och lilla muséet. +3027540 21899/+30 69737 99044. www.ermionis.gr. Ligger vackert på landet bland olivlundar. Öar i närheten: Vackra öarna Spetses (lite större, livligare)  och Hydra (mindre, elegantare) ligger nära. Tätt mellan färjorna. Didyma Caves: Spännande slukhål med promenadslinga och söta kyrkor. Epidauros amfiteater: Vad vore en greklandsresa utan en vacker amfiteater? I antika staden Epidavros i landskapet Argolis på Peloponnesos nordöstra del, finns en av Greklands vackraste teater från 300-talet f. Kr. Avgo/Egg monastery: Fantastisk rofylld plats, obeskrivlig utsikt.   www.visitnafplio.com  Saladi Beach: Mytomspunnet, övergivet f d nudisthotell. Bisarr och lätt spännande. Mycket att läsa på nätet, sök på saladibeach

BOENDE: Pension Zoe Ett av Ermionis mest populära boenden. Detta charmiga lilla familjedrivna, mycket vänliga pensionat ligger nära hamnen, de övre rummen med fin havsutsikt. Ca 40 euro per natt per dubbelrum. www.zoepension.gr, info@zoepension.gr. Familjen Blackwells hus går att hyra om man är trädfadder www.manakigold.com Booking.com har flertalet trevliga alternativ i Ermioni, det mer turisttäta Porto Heli och på öarna Hydra och Spetses.

GOD MAT: Kaboz Fantastisk på fisk- och skaldjur, uteservering med havsutsikt. Akti Mitseon, södra strandpromenaden, Ermioni Tzieris: Bästa citronkycklingen, uteservering med havsutsikt. Akti Mitseon, södra strandpromenaden, Ermioni Spirandreas Taverna: Efter att de två bröderna Spiros och Andreas lämnat över till sina söner, är den populära restaurangen minst lika välbesökt. Testa deras bläckfisk och alternativ grekisk sallad med inlagda kaprisblad! Rth Antistasis, hamnpromenaden, norra hamnen Marivonne: Franskgrekiskt, elegant och populär restaurang i oansenliga, turisttomma byn Iliokastro. Ring och boka i förväg + 33 6976642468 Hydroneta:  (på ön Hydra) Enkel mat men framför allt goda drinkar, bad och fantastisk stämning och utsikt.

SKÖNA BAD: Lepitza Ca 20 min nordväst från Ermioni. Sandstrand, taverna, känd för sin vackra solnedgång Saladi: Nordväst om Ermioni. Lång rundavitastenar-strand med sött kapell, nedanför mytomspunnet övergivet hotell Bistå: Vackra, små klippstränder i Ermionis lummiga pinjeskog. Fint vatten, bra snorkling Mandrakia: Ermionis södra hamn har flera små badplatser längs strandpromenaden Hydra, Spetses: Öarna bjuder på flera vackra badplatser

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *