ESTLAND

 

TIPS

Tallin: Restauranger: T- Hoone. Bra, fräsch och veg-vänlig mat i hipsterområdet ”Peliskivi”. Rataskaevu 16, en av de populäraste i Tallin. Belägen i hjärtat av gamla stan. Se tillatt boka bord i förväg! Här bjuds det på fusionmat, både östeuropeisk, internationell och skandinavisk.

Narva-Joesuu: Boende: Hotel Meresuu & Hotel Noorus. Fyra stjärnor, havsnära, spa i inkluderat i priset. Restaurang: Meretale. Vacker uteservering på stranden. Mysig vibe och supergoda, nyfångade delikatesser från havet.

Estland, en pärla i öst

EIRA: En båtresa från Stockholm eller en kort flygresa från närmsta flygplats och vips, där ligger Estland. Det första av tre Baltikumländerna med Tallin som huvudstad. Landet, som har drygt 1, 3 miljoner invånare erbjuder inte bara bländande vacker natur, med mycket skog, flera sjöar och långa stränder utan även städer på främst den östra sidan som bevarat sin lite stela men för oss så annorlunda sovjetiska arkitektur och anda.

Jag åkte till Estland med min pojkvän Anton som är född här och som har spenderat halva sitt liv i den lilla staden Sillamäe på östra sidan av landet, nära den ryska gränsen.

Den första dagen tillbringade vi med Antons släktingar i Tallinn. En stad med både moderna och traditionella inslag. Gamla stan attraherar många turister pga den medeltida stilen där sagolika, färgglada hus trängs längs kullerstensklädda gator. Här finns mängder av restauranger, både estniska, ryska och internationella. Hipsterområdet Peliskivi är också värt ett besök.

Narva- Joesuu blev stället vi stannade på längst. En gullig strandort på den östra sidan som bebos mest av den ryska minoritetsgruppen. Naturen här är dramatisk och stranden är jättefin. Vi bodde på två olika hotell, båda med fin spa-anläggning nära stranden. På stranden kan man hyra både jetski, paddle board, trampbåt mm. Mycket familjevänligt.

Intill Narva-Joesuu ligger Narva, en större stad där det känns som att tiden stått still. Här finns lämningar från bl a tiden mellan 12-1500talet då både svenskar och danskar styrde landet. Den vackra Hermannsborgen som ni ser nedan, är ett exempel på en sådan lämning som finns välbevarad att titta på i staden. Och såklart är den sovjetiska stilen ett genomgående tema. Husen är lämnade i samma skick som under kommunismen och det vilar en mycket speciell atmosfär här.

Utöver Tallinn och den östra sidan finns naturligtvis mycket mer att upptäcka, men det får vänta tills nästa vända dit! Ha det fint allihop.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *