6 TIPS FRÅN ITALIENSKA ALPBYN SAUZE

Sauzes pärlor

Sauze d´Oulx, Sauze kallat. Ca 1000 fasta invånare, mångdubbelt under vintersäsongen. 1500 m ö h, beläget i den öppna, soliga Susadalen. Charmig med fint bevarad äldre bydel. Bra restauranger, fantastisk natur och nära på 400 km pist. Varierad, bra skidåkning på vintern. Härlig vandring i oexploaterad storslagen  natur på sommaren. Varje år i juli sedan 20 år tillbaka åker vi ner med en vandringsgrupp. Just nu är alltså Franco på plats i Sauze med 16 glada och trötta vandrare.

Men om man vill åka till Sauze på egen hand, vad gör man när man inte vandrar? Var bor man? Var äter och dricker man?


1 Hotell Assietta. (albergoassietta.it) Familjärt, välskött, mitt i byn med solig terass. Jättebra restaurang och en av byns mest populära samlingsplatser både vinter och sommar.

2 Hotell Chalet Faure (sauzehotelfaure.it) Beläget i gamla stan. litet, lite dyrare hotell. Otroligt mysiga, snygga rum och trevlig personal. Litet fint spa och skön bar intill, bar Lampione.

3 Bar Lampione.  (sök på il Lampione, Sauze) Mysig bar, ofta med bra livemusik. Trevlige f d alpine landslagsåkaren Federico och hans lika trevliga engelska sambo Charlie serverar mycket bra viner och drinkar samt enklare anti pasti.

4 Ristorante L´Ortiche (ortiche.com) Brittiska Jill och hennes italienske man Raff serverar riktigt bra mat i en lokal på torget som utifrån inte skvallrar det minsta om sin eleganta, innovativa och hemtrevliga inredning. Proffsigt och vänligt.

5 Caffè della Seggiovia. (aperitivosauzedoulx.it) Mysigt, välbesökt och relativt nyöppnat café/bar alldeles i början av gamla stan. Lugnt och skönt tidiga eftermiddagar men inte ovanligt med hög musik och dans på borden framåt kvällen, natten… Trevlig, lite hipsterbetonad personal. Bra viner och generöst med god anti pasti.

5 Rifugio alpino Arlaud. (rifugioarlaud.it)Ett par timmars vandring uppför; Lisa och hennes man driver regionens kanske bästa härbärge och trattoria. Ljuvlig regiontypisk  mat, goda viner och enkelt, fräscht boende på hög höjd. Mycket vackert,  fridfullt och en underbar tystnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *