VANDRING I ITALIENSKA ALPERNA

Dag 1: Årets vandringsresa är igång!

Gruppen bekantar sig med varandra. Sedan är det dags att kränga på sig vandringskängorna, dra in den friska, rena alpluften i lungorna och promenera uppför de lysande gröna bergen. Manfrinatos vandringsresa 2018 har startat!

Vi är tillbaka i den lilla byn Sauze d’Oulx i nordvästra Italien, cirka en timme från storstaden Turin. Franco Manfrinato är uppvuxen här och har tillbringat tusentals timmar i dessa bergskedjor, antingen på skidor, eller som nu, vandrandes över de grönklädda sluttningarna. I hans fotspår följer sexton förväntansfulla medresenärer från hela landet.Vid Francos sida finns Barbara, botaniskt kunnig lokal alpinguide.

Den första stigningen går mot “la Guglia rossa”, belägen på gränsen mellan Italien och Frankrike. En strålande vacker, klippig bergsled omfamnad av lärkträd som leder upp till 2546 meters höjd. Vägen upp bjuder på storslagna, öppna vyer. Gruppen som består av kvinnor och män mellan 20 och 65 med olika mycket erfarenhet av vandring. De delas upp i två grupper efter lunch-picknick på alpängarna. De som vill fortsätta följer Franco i tuffare tempo o de som känner för att ta det lugnare går med Barbara.

Nere i byn igen, firas dagens bragdinsats med kalla öl och anti pasti på familjehotellet Assiettas soliga terass, där gruppen bor under veckan. Lite senare blir det mustig alpmiddag på Assiettas välrenommerade restaurang; salsiccia, polenta och grillade grönsaker.

Dag 4: Iskalla dopp, vildsvin och ekoviner, nattvandring under stjärnorna

Citat från vandrare: ”Vi har pratat, skrattat men också njutit av tystnaden ihop. Vandrat steg för steg, i nästan meditativt tillstånd, över mjukt böljande, soliga alpängar. Kämpat oss uppför brantare klippstigar och låtit pannlamporna guida oss under stjärnhimlen, arm i arm, under kvällsvandringen. Vi har visslat ikapp med murmeldjuren, spanat på örnar och falkar och hoppande stenbockar, besökt bergsmejerier och hamstrat örtdoftande ostar inför hemfärden. Men framför allt har vi ätit mycket – och välförtjänt – av den ljuvligt goda och sunda maten och njutit av Piemontes fantastiska viner och av varandras sällskap.”

Tredje dagen kom en både välförtjänt och vältajmad vilodag; Sverige spelade otroligt nog kvartsfinal i världsmästerskapen i fotboll. Efter en spännande morgon med frivillig vinglig promenad över en av världens längsta tibetanska hängbroar, var eftermiddagsaktiviteten en självklarhet för hela gruppen. Sverige förlorade, men alla var stolta att vi kommit så långt!

Nästa dags vandringsled ligger nära och Franco tar gruppen direkt från hotellet och uppför. Slingrande grusvägar upp till gröna alpstigar omringade av mjuka, lärkträdsklädda berg och dalar. Efter många timmar, med stopp för yoga med Stockholmsbaserade yogalärare Per Söder, Francos följeslagare/medarrangör på vandringsresorna under senare år, modigt kalldopp i alpsjö och smakrik picknick – är gruppen framme i Seu, 1780 m ö h.

En pytteliten by bestående av sju vackra stenhus med skifferstenstak. Mitt i byn ligger en gammal fontän, där trötta vandrarfötter får svalka och lindring. Efter vila är det dags att smyga in i Lisas fina lilla alptrattoria. Ett härbärge med plats för 12 nattgäster i sovsalar, ett minimalt kök där den magnifika utsikten genom köksfönstret säkert bidrar till Lisas fantastiska kokkonst. Hon lagar mat med fokus på ekologi och lokalproducerat; på vilt från trakten; ofta vildsvin, örtdoftande ostar från bergsmejerierna, närproducerad frukt och grönt, hemlagade fruktpajer på skogens bär och goda, ekologiska viner.

Efter många pratglada, kulinariska timmar, går man bort både mättnadskänslan och salongsberusningen under den magisk nattvandringen med pannlampa, nedför bergen och hem till byn och den mjuka sängen.

Nästa vandringsresa juli 2019! Följ med oss! info@manfrinato.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *