BÄSTA AGRITURISMO PÅ SICILIEN?

Kulinariska ljuvligheter hos Mario, Mimma & Giuliana

TIPS: Casale Margherita, Pollina. Åk upp i bergen och njut av tystnaden, friden och av helt fantastisk lunch eller middag. Vill man stanna över finns fyra små fina rum. Boka på booking.com.

Louise: Barnen har åkt tillbaka till sommarjobb och kompisar i Sverige. Så fina dagar vi haft. Turkosblå bad, vandring kring bergssjö med efterföljande reggaefestival nedanför bergsbyn Caccamo. Goda, långa middagar i Palermo, på takterassen och framför VM-fotbollen på sportbaren Country med jättebra mat i Termini. Yoga och jogging i lagom dos. Mycket nöjda alla fyra.

Vännerna Charlotte och Christian är kvar några dagar till. Andra vänner och delägare i vårt hus, Claes & Carina, är här nu också. Vi bestämmer oss för att tillbringa våra sista dagar på ön, uppe i bergen.

Här, i vackra nationalparken Le Madonie ligger vårt absoluta favoritställe vad gäller mat och relax. Siciliens kanske bästa agriturismo, lilla Casale Margherita, Pollina (booking.com, tripadviser) är beläget på en gammal arabisk boplats. Sekunden man kliver ur bilen känner man det. Lugnet. Friden. Naturen som omfamnar.

Mario, traktens egen filosof tar emot, mäkta stolt över sitt och familjens lilla pensionat. För de som inte pratar italienska känns kommunikationen bra trots hans ytterst begränsade engelskkunskaper; hans lugna energi  räcker långt. Många timmar senare ska han plocka fram gitarren. Rösten och närvaron gör oss alltid lika rörda. Sjunger han inte själv, är det Bach som gäller. Toner som slingrar sig ut över mjuka, runda berg, över bergsbyn Pollina och djupblått vatten med de sju  vulkaniska Eoliska öarna långt där ute.

Här uppe, sjuhundra gröna meter över havet, vilar man, promenerar, men framför allt så äter man. Marios fru Mimma och hans syster Giuliana är världens bästa kockar, om ni frågar oss. Och alla vänner och yoga-, mat-& vingrupper vi tagit hit. Mat, kanske framför allt deras anti pasti, av allra högsta klass. Fantastisk ollivolja från egna oliver, vin från granngården… Vi börjar med lite yoga under pergolan. Efteråt serverar Mimma sicilianska, varma sardellbröd som tilltugg till det enkla vita vinet på den lilla terassen. Vi följer med Mario i hans jeep upp i bergen, promenerar omkring medan han berättar utförligt om sitt ”skafferi”, om allt det som växer här; vildsparris, vildfänkål, mandelträd, oliver, granatäpplen… Och om maffiabyarna i närheten, som var mäktiga förr.

Sicilianska vännerna Enrico, Anna med barnen Francesco och Alice kommer. Vi äter middag inne, t o m Sicilien blir lite kyligt uppe i bergen. Vi äter i timmar.

Ricotta inrullad i zucchini, ugnsbakad aubergine med parmesan, caponata (paprika-, aubergine-, capris-, selleriröra). Ljuvlig pasta med svärdfisk.  Sjunger, pratar italienska, svenska och engelska i en salig röra. Går och lägger oss i vars ett litet ombonat rum, med  takbjälkar, stenväggar och vackert målade detaljer.

”Il compito di un vero maestro è quello di far germogliare i semi, non di mostrare la sua fioritura.” Mario

Ungefär; ”En sann mästares uppgift är att få sina frön att spira, inte att visa upp dess blomstring”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *