STRANDLIV/SICILIEN

Hej!!

Idag tränade vi yoga vid havet. Vi filmade ett kort program med fokus på styrka i armar/skuldror, mage och rumpa. Klicka gärna på länken nedan (foto/musik Nickolas Manfrinato) innan du läser om våra Sicilienupplevelser : )

click below for yoga sync:

klicka här för kort effektivt yoga-program

4 FAVORITSTRANDHÄNG PÅ SICILIENS NORRA KUST:

1 Pietra Piatta (Trabia)

2 Lido Sciuscia (Campo Felice di Roccella) 

3 Sette Eremiti (Mazzaforno/Golfo degli Olivi)

 Lido nr 12 (Cefalú)

Sicilianarna är stolta över sin vackra ö, de mjukt böljande åretrunt-gröna bergen, oliv- och citruslundarna, men kanske speciellt över det fantastiska turkosblå havet och de vackra, ofta orörda stränderna. Och som med så mycket annat, är strandlivet tight förknippat med mat. Mycket mat. God mat och långa, långa måltider. Man äter och dricker i timmar, på någon av de många strandbarerna med strandbäddar (lido) eller på den allmänna stranden, med medhavd mat, under färglada parasoller. Stora familjer tillbringar hela söndagar med att äta och bada. I veckan är stränderna betydligt tommare och ibland är man helt ensam. : ) Ät gärna bläckfisk, Spaghetti alle vongole/musslor eller klassiska Pasta alla Norma; pasta med aubergine. Kallt vitt sicilianskt vin är ofta fantastiskt gott; fruktigt men inte så sött, Grillo eller Insolia rekommenderas.

Vi befinner oss som sagt på Siciliens norra kust, och här har vi ett par favoriter. Sandstränder de flesta, men ofta med klippor ute i vattnet.

Ca en halvtimme  efter Palermos flygplats, innan Palermo, ligger Palermitanarnas favoritbadort Mondello; elegant, med vackert gammalt badhus ute i vattnet. Lite för välbesökt och trångt för vår smak, men spännande om man gillar att kolla in folkliv.

Efter Palermo, nära den lilla stad där vi har vårt hus, Termini Imerese, ligger en av våra favoriter; Pietra Piatta (Platta stenen) en liten strand med väldigt enkel, lite slarvig men trevlig bar/restaurang och stor, platt sten ute i havet där man kan dyka ifrån. Här var vi heeelt ensamma häromdagen; ljuvligt: Vi solade, tränade yoga och körde vattenvolleyboll.

Stranden i vår egen stad gillar vi mest för att den är ”vår” och för de vackra, stora kvadratiska stenblocken man kan hoppa mellan/träna på (se film, länk ovan). Stranden i sig är välbesökt på helgerna, fulsnygg med övergivna fabriksbyggnader bakom; mycket sicilianskt! Kul, kitschigt disco nere vid stranden.

Efter Termini, ligger en hel strandpromenad full av lido; kör av mot Campofelice di Roccella, under vägen och in på en strandpromenad med allt från små hippieliknande hyddor till lite finare restauranger. Vår favorit; Scuscia. Drivs av jättetrevliga Marisa och hennes man, bra mat och skön musik och sköna solbäddar.

Vidare till den kanske vackraste av stränderna i området, Sette Erimiti. Sväng av strax innan Cefalú mot Mezzaforno, efter 200 m finns en liten skylt som pekar mot lång, lite otillgänglig promenad till höger, under vacker bougainvillea, liten lian-färd och man är framme, ofta nästan ensam. Sicilianarna är kända för att vara ganska bekväma; vägen känns lite för lång för många.  Fantasiska klippor i havet. Slutligen; pittoreska medeltidsstaden Cefalú ståtar med en fantastisk, lång sandstrand. Turisttätt men oemotståndligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *