VI ÄR PÅ SICILIEN!

Hej alla!

4 TIPS I PALERMO: Coola, alternativa kvarteren Vucciria. Färgstark och galet högljudd matmarknad under förmiddagen. Hippiebarer, gatukonst, street food och konserter eftermiddagar, kvällar och nätter. 2 Nära; vackraste torget Gaffarello; otroliga färger och vitskimrande skulpturer; historiens vingslag… ! 3 Godaste drinkarna, snyggaste inredningen och kunnig, vänlig personal, Bocum Mixology, även god mat. Ligger nära bar- och restaurangkvarteret Chiavetteria. Nära ligger även Piazza Marina med sina enorma, flera hundra år gamla fikusträd. Fler tips i veckans nästa inlägg : )

FAMILJERESAN När vi reser iväg hela familjen, är Sicilien ett självklart val. Sedan några år tillbaka äger vi tillsammans med ett par vänner, ett charmigt gammalt gathus i den lilla hamnstaden Termini Imerese på Siciliens norra kust, cirka en halvtimme från storstaden Palermo och samma avstånd från pittoreska turistorten Cefalú  Det är även i detta område vi arrangerar våra årliga mat-, vin- & yogaresor. www.manfrinato.se

PALERMO Dagen efter vår sena ankomst till Termini, möts vi av regnskurar och bestämmer oss därför för att ta en tur till Palermo. Palermo är den största staden på ön och här finns massor att göra och se. Vi promenerade i timmar. Ibland i regn, ibland i solsken och njuter av en  spännande, mångfasetterad stad. Det häftiga med Palermo är att den förutom sina vackert bedagade, eleganta monument och stora teatrar också är progressiv,  grafittibelamrad och charmigt rörig. Just denna kombination skapar en speciell atmosfär. Ena sekunden omges du av farligt fallfärdiga hus, cool ofta politisk graffiti och annan gatukonst bland kitschiga plastmöbler  – och i nästa sekund är du omgiven av fantastiska marmorstatyer och eleganta fontäner. Alternativa kvarter där du kan dansa hela natten ute på torget under stjärnorna och äta färsk fisk direkt från grillen till drinken, och mer exklusiva delar av staden med bra shopping och fina restauranger – på senare år många mycket bra vegoalternativ. Vi promenerar länge i Vuccirias alternativa hippie-kvarter, stannar till för ett glas kallt vitt sicilianskt, äter glass o hamnar slutligen på snyggaste restaurangen i stan, Bocum, där vi dricker färgglada cocktails och äter anti pasti med våra sicilianska vänner.

Sicilien är Medelhavets största ö, bebodd av cirka 5 miljoner mat- & soldyrkande invånare.

Vi älskar att åka hit för att dras med i det lugna sicilianska tempot, njuta av solen, havet, den fantastiska maten och utforska olika platser, både naturområden, småbyar och storstäder. Eftersom Sicilien inte är det mest turistanpassade turistmålet, är många platser och stränder helt oexploaterade, vilket gör resorna här genuina och personliga. Sicilien passar både för bergsutflykter, stranddagar och sena partynätter.

Maffians grepp om befolkningen har försvagats och till stora delar flyttat utomlands och det är en säker stad att vistats i för turister. Samtidigt är Sicilien en av de regioner i Europa med högst arbetslöshet– nästan varannan siciliansk ungdom går utan jobb och korruptionen plågar befolkningen. Ändå vilar en gästvänlig och lugn atmosfär över hela ön.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *